luni, 20 ianuarie 2014

Pericolele gumei de mestecat

Guma de mestecat este prietenul de urgenţă atunci când nu avem pasta şi periuţa la îndemână. Însă, trebuie să fim atenţi - mestecatul gumei are şi câteva efecte secundare.

În copilărie, cu toții aveam o plăcere nebună de a face baloane, luându-ne chiar la întrecere, sau să întindem guma și să facem și glume deplasate prietenilor. Lăsând la o parte recomandările “Vrei ceva dulce? Ia o gumă!”, “Esti stresat? Mestecă gumă!” sau “Ți-e foame? Guma ți-o alungă”, există și pericole la care ne expune masticația acestui produs.

Iată câteva dintre consecințele nedorite ale mestecatului de gumă.

1.Vei mânca mai puține fructe și mai multe alimente nesănătoase/ junk food
Mestecatul unei gume înainte de masă nu este recomandat, deoarece nu este o modalitate de a reduce foamea și de a mânca mai puțin. Un studiu recent publicat în ziarele de specialitate a arătat că mestecatul gumei nu are niciun efect asupra caloriilor consumate, dar mestecatul de guma mentolată reduce consumul de alimente sănătoase (fructe) și crește probabilitatea de a mânca junk food, cum ar fi chips-uri de cartofi și dulciuri/bomboane.

2.Poate declanșa tulburări ale articulației temporo-mandibulare (ATM)
Mestecatul gumei poate duce la dureri la nivelul maxilarului asociate cu mușchii responsabili de mestecat și cu articulatiile care leagă maxilarul inferior de craniu. Suprasolicitarea oricăror muschi și articulații din această zonă poate crea probleme de sănătate. Mulți oameni au, în urma acestei suprasolicitări, mai multe grupe de mușchi încordate/contractate (mușchii maxilarului, ai capului, ai gâtului) și din această cauza au dureri de cap, dureri de urechi sau dureri de dinți mai tot timpul.

3.Dezvoltă afecțiuni gastrointestinale
Sindromul de colon iritabil (SCI) este o tulburare gastrointestinală caracterizată prin dureri abdominale, crampe și modificări ale tranzitului intestinal. Guma de mestecat poate contribui la sindromul colonului iritabil, poți să înghiți aer în exces, iar asta sportă durerile abdominale și balonarea, spun specialiștii în gastroenterologie. Pe lângă asta îndulcitorii artificiali din acest produs - cum ar fi sorbitolul - pot provoca diaree chiar și la oamenii sănătoși, care nu au avut probleme până acum cu tranzitul intestinal. 4. Te urâțește
Cei care mestecă gumă de mai multe ori pe zi își deformează mușchii feței, își tocesc dinții și își deregleaza secreția salivară.

5.Are prea multe E-uri
În compozitia gumei de mestecat există diverse tipuri de substanțe chimice: E320, E330, E422 și altele, care sunt responsabile de afecțiuni precum boli ale aparatului bucal, colesterol, etc.
Îndulcitorii artificiali din compoziția unor gume de mestecat încetinesc dezvoltarea copiilor și pot produce tulburări ale sistemului nervos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu