luni, 16 iunie 2014

Siropul din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este în primul rând, un remediu natural pentru tuse, prin administrarea sa grăbindu-se vindecarea afecțiunilor respiratorii acute.
Este apoi, un excelent îndulcitor pentru ceaiuri, fiind recomandat și copiilor.
Are un bogat conținut în vitamina C, fiind recomandat în tratarea asteniilor și a stărilor de stres. Diluat cu apă minerală, poate fi o excelenta băutură tonica și răcoritoare, pentru o zi calduroasa de vara.
Mugurii de brad se culeg la începutul lunii iunie, din zone montane nepoluate (preferabil). Mugurii trebuie sa fie foarte tineri, moi, de un verde deschis si cu dimensiuni cuprinse intre 3 si 4 cm.
Ingrediente Sirop din muguri de brad
  • 1 kg muguri de brad
  • 1 litru apa
  • 1 kg zahar
  • 2-3 linguri suc de lămâie
Mod de preparare Sirop din muguri de brad
  • Mugurii de brad se curata de codite si se spala foarte bine in mai multe ape.
  • Se pun intr-un vas si se acopera cu apa. Se lasa la fiert timp de 1 ora.
  • Vasul se acopera si se lasa sa se raceasca bine, apoi se strecoara lichidul.
  • Mugurii se arunca, iar lichidul ramas se masoara si se pune la fiert din nou, impreuna cu zaharul si sucul de lamaie proaspat stors.
  • Cantitatile recomandate sunt de 1 kg de zahar, la 1 litru de lichid. 
  • Siropul se fierbe aprox. o ora sau pana cand se obtine o consistenta legata, ca la dulceata, si o culoare maroniu – roscata.
  • Siropul de brad se toarna fierbinte in sticle spalate si sterilizate inainte.
  • Sticlele se acopera cu dopuri etans, iar cand se racesc, se depoziteaza la rece.

3 comentarii: